Det finns tabeller på vilken sorts glödlampa som har ersatts med de nya LED-lamporna. Tabellens värden stämmer inte helt utan de är ungefärliga. Det är en tabell som man kan gå efter om man inte riktigt vet vilken ljusstyrka man ska välja när man köper en LED-lampa.

För en gammaldags glödlampa så kollade man efter hur många watt den låg på. På en LED-lampa så kollar man på hur mycket ljusflöde den lampan ger och då kollar man efter lumen. Det förkortas med lm.

GLÖDLAMPA (EFFEKT) – LED-LAMPA (LJUSFLÖDE)

  • 15 W – 136 lm
  • 25 W – 249 lm
  • 40 W – 470 lm
  • 60 W – 806 lm
  • 75 W – 1 055 lm
  • 100 W – 1 521 lm

Livslängden på en LED-lampa är betydligt mycket längre än de vanliga gammaldags glödlamporna. Köper du en LED-lampa så kan den fungera upp till cirka 30 000 timmar. Det är betydligt mycket längre än vanliga glödlampor.

30 000 timmar ger dig belysning ungefär i tre års tid om du har lampan påslagen hela tiden. Har du bara lampan tänd åtta timmar så har du en lampa som håller i tio års tid. Har du bara lampan tänd två timmar om dygnet så kan du räkna med att lampan lyser de närmaste 41 åren.

En LED-lampa är något dyrare än vanliga glödlampor men med tanke på att livslängden är så otroligt hög så kommer du att tjäna in de pengarna rätt så snabbt. Tänk bara på hur många gånger och hur ofta man får byta en vanlig glödlampa för att den har gått i sönder! Jämfört med en LED-lampa så avverkar man flera glödlampor jämfört med en LED-lampa.

Var ska du ha din LED-lampa?

Det finns många lampor som man kan välja att köpa idag och vilket ljus man ska välja till den specifika lampan beror helt och hållet på var du ska ha den. Planera innan du köper dina lampor. På så sätt kan du välja vilken styrka du vill ha på din LED-lampa.