Köket är boningens hjärta och det är på den platsen som belysningen spelar en mycket stor roll. Det är där man oftast har olika sorters lampor och som är igång mest på dygnet. Så det gäller att tänka smart och använda sig av lampor som ger mest ljus för pengarna. Det som är billigt att köpa behöver inte alltid betyda billigast i längden. En LED-lampa är något dyrare än en vanlig glödlampa men en LED-lampa varar så mycket längre. Den blir billigast i längden samt så är den mest miljövänlig.

I köket så har man ibland smålampor ståendes i en fönsterkarm. En armatur över diskbänken, en taklampa över köksbordet. Det finns även lampor som man har i fläkten på spisen. Alla har de oftast olika ljusstyrkor och vilken man ska ha står på lampan. Ju högre nummer på lampan ju högre ljusstyrka är det.

När man ska välja vilken ljusstyrka man ska ha så ska man tänka på att dela upp köket i två delar. Ett där arbetsljus ingår och ett för stämningsljus. När man arbetar i köket så ska man kunna se allt från diskbänkar och arbetsbänkar i klarhet. Du ska kunna se vad du gör utan att anstränga dina ögon. Det är lättare att arbeta i köket om du har ett klart ljus så lite högre ljusstyrka under tiden du lagar mat eller diskar är bra.

Sedan vill man kanske ha det lite mer stämningsfullt när man ska sätta sig och äta. Stämningsljus som inte är alltför ljust utan lite mer dovt och mysigt. Då kan man ha tända ljus på bordet som höjer stämningen en del.

Har du en köksö så är det viktigt vilken styrka du har för du vill inte få ett starkt ljus i ansiktet men du vill ha rätt styrka som lyser upp själva ön. Det är en liten djungel där ute när det kommer till lampor men lagom är alltid bäst.