När man ska välja vilket ljus man ska ha så bör man tänka på vart man ska ha lampan och på hur mycket ljus den ska ge. Förr när man använde sig av de gammeldags lamporna så visste man vilken styrka en glödlampa gav när man såg hur hög Watt den var på. När det gäller LED-lampor så är det lumen man ska hålla koll på. Ju högre styrka i lumen det står desto mer ljus får man när lampan är tänd.

Halogenlampor och de traditionella lågenergilamporna har ersatts av LED-lampor successivt det senaste året och många byter för att det är billigare i längden med LED-lampor och framför allt så är det miljövänligt. Att det är så många som ersätter de gamla glödlamporna är inte så konstigt. En LED-lampa varar längre än de vanliga glödlamporna. Ljusstyrkan är dessutom mycket bättre. Köper du till exempel en LED-lampa på 9 W så ger den lika mycket ljus som en glödlampa från förr som ligger på 60 W.

När man köper en lampa idag så är det ljusstyrkan som är det viktigaste. Watt har bytts mot lumen. Det är antalet lumens som beskriver hur mycket ljus en LED-lampa ger. Förkortningen på lumen är lm och ljusflödet förkortas med SI. När du köper en lampa så ska du titta på hur mycket ljusflöde den ger. Ju högre desto mer lyser lampan.

När du ska köpa en lampa så bör du tänka efter innan vart du ska sätta lampan. Ju större lokal desto högre ljusstyrka bör du välja. Sedan finns det olika sorters armaturer som man kan välja mellan. Vilken armatur som passar bäst beror helt och hållet på vart du ska sätta den samt hur länge den ska vara tänd.

Livslängden på en LED-lampa är så mycket längre än de vanliga gammeldags glödlamporna. Så du har allt att vinna på att köpa en LED-lampa.